Oparzenie odżywcze

Tematy ogólne o uprawie i hodowli roślin konopi.
Sobota
Posty: 2
Rejestracja: 13 paź 2016, 8:12

Oparzenie odżywcze

Post autor: Sobota »

Czy to jest oparzenie odżywcze?

Oparzenie odżywcze jest jednym z najczęściej występujących problemów u początkujących osób uprawiających konopie, a jest wynikiem tego, iż korzenie pobierają więcej składników odżywczych niż rośliny konopi mogą wykorzystać.

Zbyt wysoki poziom składników odżywczych powoduje brązowe lub żółte „spalenia” wzdłuż czubków liści. Jeśli poziom składników nie zostanie obniżony, spalenia przemieszczą się do wewnątrz, staną się chrupiące i poskręcane.

Oparzenie odżywcze jest najczęściej spotykane, gdy konopia karmiona jest zbyt wysokim poziomem butelkowanych witamin i substancji odżywczych, zwłaszcza chemicznych (na przykład – hydroponiczne konfiguracje często wykorzystują chemiczne składniki odżywcze, które są łatwo dostępne dla korzeni roślin, ponieważ zwiększa to moc i wydajność, ale mogą one powodować oparzenia jeśli hodowca dodaje ich zbyt wiele).

Oparzenie odżywcze może przytrafić się, gdy roślina lub sadzonki uprawiane są bezpośrednio w glebie, która ma wysoki poziom składników odżywczych („gorąca” ziemia lub podłoże), takie jak świeży kompost, obornik lub glebowa mieszanka składników pokarmowych. Dzieje się tak zwykle z młodymi sadzonkami, i one „wyrosną z tego”, kiedy wykorzystają wszystkie składniki odżywcze z gleby, o ile nie dodasz większej ilości składników odżywczych.

Czasem słyszy się wśród hodowców, że małe oparzenie odżywcze jest dobrą rzeczą, ponieważ oznacza to, że dajesz roślinom najwyższy pozom składników odżywczych jaki może wykorzystać. Wielu hodowców ma mylne wyobrażenie, że składniki odżywcze to pewnego rodzaju „żywność” dla roślin konopi indyjskich, a więc więcej żywności = więcej energii = większe plony.

To nie jest prawda. Składniki odżywcze są bardziej jak multiwitamina dla roślin. Podobnie jak nie możesz dać dziecku 10 porcji multiwitaminy dziennie, aby rosło szybciej, tak samo podanie 10 porcji składników odżywczych nie uczyni niczego dobrego dla naszej rośliny.

Prawdziwym „pożywieniem” dla roślin jest światło. Rośliny produkują energię ze światła w procesie zwanym fotosyntezą, która jest najbardziej efektywna, gdy roślina ma zdrowe i zielone liście.

Liście roślin są jak panele słoneczne, a energia przez nie wytwarzana jest stosowana jako energia dla całych roślin. Liście muszą być w szczytowej formie, aby uzyskać jak najwięcej energii ze światła, dzięki czemu rośliny mają mnóstwo energii, aby rozwijać się i produkować zdrowe pąki.

W związku z tym największy problem z oparzeniem odżywczym, jest fakt, że rośliny tacą masę liści i obniża się ogólna odporność roślin.

Małe oparzenie nie spowolni dużo rośliny, ale jeśli pozostanie poza kontrolą, zaczniesz tracić poważne ilości liści, co spowoduje ogólne zmniejszenie wydajności i następnie spowolnienie wzrostu.

Co gorsza, jeśli nadmiar składników odżywczych nie zostanie wypłukany z roślin przed zbiorem, pąki mogą zawierać śladowe ilości dodatkowych składników odżywczych dając pąkom nieprzyjemny, chemiczny smak.

Oparzenie odżywcze jest najbardziej poważnym problemem w fazie kwitnienia.

Rośliny konopi spędzają początkową część swojego życia w stadium wegetatywnym. Kiedy rośliny konopi wprowadzają drugą część swojego życia, fazę kwitnienia, przestają koncentrować się na tworzeniu liści i łodyg i umieszczają całą swoją uwagę na tworzeniu pąków i kwiatów.

Faza kwitnienia jest najbardziej delikatną fazą u roślin konopi indyjskich, ponieważ nie ma zbyt wiele możliwości na odbicie się od najmniejszego problemu.

Im dalej w fazę kwitnienia (a bliżej zbiorów), tym mniej prawdopodobne, że roślina zastąpi liść, który jest uszkodzony lub umiera nowym liściem. Kiedy czas żniw jest tuż za rogiem, roślina nie podejmuje już żadnego wysiłku, aby odzyskać uszkodzone liście, a kompletny nacisk kładziony jest na kształtowanie pąków.

To dlatego, pączkujące rośliny konopi potrzebują specjalnej troski i zachowania szczególnej ostrożności przy pielęgnowaniu ich, ponieważ zbyt wielkie oparzenie składnikami odżywczymi może poważnie wpłynąć na plony, ponieważ roślina nie będzie w stanie sama tego naprawić. W przypadku dodawania składników odżywczych do wody, może to być bardzo łatwy sposób na spalenie roślin w fazie kwitnienia (nawet jeśli poziom składników odżywczych był w porządku wcześniej), ponieważ różne szczepy mają różne potrzeby podczas pączkowania.
ODPOWIEDZ