Jak wyhodować pachnące pąki?

Tematy ogólne o uprawie i hodowli roślin konopi.
Awatar użytkownika
Maja_Majewska
Posty: 94
Rejestracja: 05 wrz 2016, 8:10

Jak wyhodować pachnące pąki?

Post autor: Maja_Majewska »

Jeśli chodzi o uprawę konopi, istnieje wiele czynników, które wpływają na ogólne doświadczenie. Mimo, że zdecydowanie ważna jest „moc”, zapach i smak pąków są również istotne. Czasami, jak poczujesz marihuanę to mózg krzyczy „TAK!!”.

Jest coś w słodko smakującej marihuanie, która jest po prostu wyjątkowa i niepowtarzalna, a często ma również unikalne efekty, których nie doświadczymy przy paleniu standardowych pąków.

Więc jak można wyhodować szczep o słodkim smaku? To oczywiście bardzo łatwe, ale łatwe nie zawsze oznacza proste.

1) Zaopatrz się w pachnący szczep.
Szczep jest rzeczą numer 1 na którą należy zwrócić uwagę, jeśli chcesz uprawiać marihuanę, która faktycznie słodko pachnie.

Istnieje wiele rodzajów marihuany, które mają zapach owocowy lub słodki, a jeżeli wybierzesz taką, która naturalnie pachnie jak olej napędowy, to tak naprawdę niewiele będzie można zrobić podczas całego procesu uprawy (oprócz użycia specjalistycznych suplementów), aby pąki pachniały inaczej niż ich geny to zapowiadają.

2) Zwiększające słodkość suplementy.
Istnieje wiele suplementów, które mogą być w stanie pomóc pąkom nabrać konkretny smak i zapach. Niektóre z nich są specjalistycznymi produktami, które nabyć można tylko przez internet, ale istnieją również takie, które posiadasz w domu, a które można wykorzystać do tego celu.

Jeśli chodzi o składniki odżywcze i suplementy, masz kilka możliwości, które mogą poprawić ogólny zapach pąków. W rzeczywistości, wiele produktów zostało specjalnie opracowanych w celu zwiększenie i poprawy zapachu pąków konopi.

3) Zawsze spłukuj pąki przed zbiorami, jeśli stosowałeś składników odżywczych w płynie lub proszku podczas fazy kwitnienia.
Ideą płukania przed zbiorami jest zapewnienie roślinom dodatkowego czasu bez żadnych dodatkowych składników odżywczych, na kilka dni lub tygodni przed zbiorami. Dzięki temu roślina „zużyje” wszystkie dodatkowe składniki odżywcze, znajdujące się zarówno w glebie jak i w samej roślinie. Pomoże to zapobiec chemicznemu lub miętowemu posmakowi pąków.

4) Nie pozwól, aby temperatura podniosła się zbytnio po otworzeniu pąków.
Nie pozwól, aby temperatura wynosiła więcej niż 24°C – 27°C w fazie kwitnienia oraz poniżej 24°C podczas procesu suszenia, aby zapobiec utracie zapachu roślin ze względu na ciepło.

5) Właściwa pielęgnacja i suszenie po zbiorach.
Po kilku miesiącach czekania do momentu zbiorów, może być łatwo pominąć ostatni etap przygotowania pąków po zbiorach, który znany jest jako suszenie.

Pamiętaj jednak, aby tego nie robić! Proces suszenia/utwardzania ma ogromny wpływ na ostateczny smak, zapach i ogólną gładkość pąków.

Główną ideą jest zachowanie suchych pąków po zbiorach, a następnie przechowywanie ich w słoikach przez okres 2-4 tygodni. Wyzwala to naturalne procesy, które znacznie zwiększają ogólny zapach i smak pąków, a także sprawia, że są one mocniejsze.

6) Zadbaj o zdrowie roślin podczas fazy kwitnienia.
Wiem, że może to być kiepskie słyszeć, że coś tak prostego jak utrzymanie zdrowych roślin będzie miało pozytywną różnicę w wynikach... ale jestem pewny, że prawdopodobnie już to wiesz.

Ważne jest, aby zrozumieć, co dzieje się z tygodnia na tydzień w fazie kwitnienia, dzięki czemu będziesz mógł zauważyć ewentualne problemy od razu, i rozwiązać je, zanim zdążą one wpłynąć na całe żniwo.

Głównym celem jest utrzymanie roślin zielonych i zdrowych przez większość fazy kwitnienia. Kiedy liście lub pąki zostaną poparzone lub uszkodzone z powodu niedoborów składników pokarmowych, stresu cieplnego, lub innych problemów, ogólny zapach i słodycz pąków na pewno na tym ucierpi.
ODPOWIEDZ