Water curing

Tematy ogólne o uprawie i hodowli roślin konopi.
Awatar użytkownika
GreenBeet
Posty: 43
Rejestracja: 05 wrz 2016, 12:31

Water curing

Post autor: GreenBeet »

Podczas zbioru marihuany, twoje pąki mają na sobie różnego rodzaju brudy i inne rzeczy. Rzeczy takie jak cukry i pozostałości składników odżywczych. Jeśli uprawiasz cannabis organicznie, w teorii, nic z tych rzeczy nie powinno cię obawiać. Ale nie smakuje to dobrze... więc lepiej się tego pozbyć.

„Klasyczny” sposób utwardzania to suszenie pąków bardzo powoli. Jeśli trzymasz pąki w chłodnym, ciemnym i wilgotnym miejscu, roślina kontynuować będzie trawienie cukrów i składników odżywczych. Niektóre cukry po prostu rozłożą się po pewnym czasie. Daj sobie tydzień lub dwa, a dzięki temu smak marihuany będzie bez zarzutu.
Klasyczna metoda utwardzania ma szereg wad, w tym skłonność do pleśni. Metody utwardzania przy użycia torby lub słoika są już wariacjami tej metody, zmniejszają one ryzyko wystąpienia pleśni oraz zwiększają ilość trawionych składników pokarmowych oraz cukrów.

Water curing jest zupełnie inną metodą.

Zamiast pozostawiać roślinę samą sobie, używasz wody do rozpuszczenia pozostałych na niej składników odżywczych. Składniki odżywcze to zasadniczo sole i cukry. Cukier i sól dobrze rozpuszczają się w wodzie. THC i gruczoły żywiczne nie rozpuszczają się w wodzie. Woda działa szybciej niż trawienie, więc water curing jest doskonałym sposobem, jeśli musisz działać w pośpiechu.

Normalnie, powinno się wykonywać ten proces w zamkniętych słoikach. Wodę powinno się zmieniać raz dziennie przez 3-5 dni, a następnie ją wylać. Następnie wysuszyć w typowy sposób (trzeba zrobić to bardzo uważnie, ponieważ jakakolwiek pozostałość wody może powodować pleśń).
Water curing zajmuje od 5 do 8 dni, co w porównania do klasycznego suszenia, które potrafi trwać nawet 18 dni jest świetnym wynikiem.

Metoda ta sprawia, że pąki ubogie są w smak oraz zapach. Można powiedzieć, że smak jest płaski, a nawet trawiasty. Dym posiada niewielki zapach i jest bardzo gładki.
ODPOWIEDZ