Przepis na makaron konopny ze szparagami i bazylią
Składniki:
200 g makaronu konopnego
10 zielonych szparagów
50 g pomidorków cherry
30 g czarnych oliwek
1 cebula
2 łyżki nasion konopi siewnych
3 łyżki pesto
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, szparagi obieramy i gotujemy na parze. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy. Makaron gotujemy na al dente. Pomidorki, oliwki i szparagi kroimy w większe kawałki. Do usmażonej cebulki dodajemy makaron, następnie łączymy wszystkie składniki razem i smażymy 2- 5 min. Na wolnym ogniu, dodajemy pesto, odrobinę oliwy, sól i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i zostawiamy chwilę pod przykryciem. Makaron podajemy ze świeżymi listkami bazylii i posypujemy nasionami konopi.