W suszeniu marihuany najłatwiej… zniszczyć jej potencjał

Co dalej po uprawie, czyli suszenie i przetwarzanie ściętych roślin konopi na marihuanę.
Aktywisa

W suszeniu marihuany najłatwiej… zniszczyć jej potencjał

Post autor: Aktywisa »

Wielu początkujących hodowców skupia się na uprawie, a potem pośpiesza suszenie, licząc na szybki efekt. Problem? Nawet top-shelf zioło z najlepszych genetyk można dosłownie „zabić”, jeśli wyschnie zbyt szybko lub w zbyt gorącym pomieszczeniu. Wysoka temperatura i światło degradują THC i terpeny, przez co smak, zapach i działanie stają się płaskie i „trawiaste”. Dlatego należy bardzo delikatnie podchodzić do tematu.
Lolo542

Re: W suszeniu marihuany najłatwiej… zniszczyć jej potencjał

Post autor: Lolo542 »

Hej, no właśnie mam problem z suszeniem moich ziół. Zauważyłem, że moje rośliny, mimo że mają świetną genetykę, po wysuszeniu nie pachną ani nie smakują tak, jakbym chciał. Co może być nie tak?
Awatar użytkownika
Ogrodnik

Post autor: Ogrodnik »

To wcale nie jest rzadkie! Często początkujący popełniają błąd, susząc rośliny za szybko, myśląc, że szybciej to lepiej. A to naprawdę może "zabić" smak i zapach.
Lolo542

Post autor: Lolo542 »

Faktycznie jestem laikiem w tych tematach. Dużo czytałem jak się do tego zabrać ale mimo wszystko w realu wygląda to zupełnie inaczej... Proszę jak możesz pomóż i powiedz co robię źle?!
Awatar użytkownika
Ogrodnik

Post autor: Ogrodnik »

Jeśli suszysz w zbyt gorącym pomieszczeniu lub wystawiasz zioło na intensywne światło, THC i terpeny zaczynają się degradować. W efekcie otrzymujesz zioło, które jest... no, takie płaskie. Smakuje i pachnie trochę jak trawa.
Awatar użytkownika
ZłotyPtak

Post autor: ZłotyPtak »

Dokładnie. Jak tylko rośliny wyschną na tyle, że nie czujesz wilgoci, zaczynasz proces. Zanim to zrobisz, pamiętaj, żeby dać im jeszcze chwilę na odpoczynek po suszeniu. Odstaw je na jeden dzień w ciemnym miejscu, by zbić całą pozostałą wilgoć z tych najgłębszych partii.
Awatar użytkownika
Agela55

Post autor: Agela55 »

Czyli tak naprawdę cała zabawa zaczyna się po suszeniu, a nie przed? Właśnie tego nie wiedziałem.
Awatar użytkownika
Jork77D

Post autor: Jork77D »

Tak! Uprawa to jedno, ale suszenie i curing to naprawdę kluczowe etapy, które w dużej mierze decydują o jakości końcowego produktu.
Awatar użytkownika
Kunolis

Post autor: Kunolis »

Jeśli chcesz mieć naprawdę top-shelf zioło, nie spiesz się z tym suszeniem. Czas to twój przyjaciel.
Awatar użytkownika
Pasiont

Post autor: Pasiont »

Dokładnie! Jak zaczynasz traktować to jak prawdziwy proces, a nie wyścig, to efekty będą tego warte.
ODPOWIEDZ