Jaką lampę kupić do małego boxa?
Jaką lampę kupić do małego boxa?
Ostatnio kupiłem sobie małego boxa, 60x60x140 cm, i teraz się zastanawiam, jaką lampę do niego dobrać. Wszędzie czytam, że światło to kluczowa sprawa przy uprawie, ale tyle tego jest na rynku, że już się gubię. Nie wiem, czy iść w HPS, LED, czy może jakieś świetlówki. Chciałbym, żeby rośliny miały dobre warunki, ale jednocześnie nie chcę, żeby rachunki za prąd były kosmiczne ani żeby temperatura w namiocie była nie do opanowania. Co byś na moim miejscu wybrał?
Re: Jaką lampę kupić do małego boxa?
To faktycznie jedno z ważniejszych pytań na starcie. W takim małym boxie, jak twój, zdecydowanie polecałbym LED-y. HPS-y kiedyś były standardem, ale one strasznie grzeją i w małej przestrzeni szybko robi się sauna. Do tego musiałbyś mieć naprawdę mocną wentylację, żeby to ogarnąć, co przy 60x60 nie zawsze ma sens. Świetlówki też działają, ale ich efektywność jest dużo mniejsza i zwykle służą bardziej do ukorzeniania czy wczesnej fazy wzrostu niż do całego cyklu. LED-y nowej generacji mają pełne spektrum światła, czyli nadają się i na wegetację, i na kwitnienie, a przy tym zużywają stosunkowo mało prądu i generują mniej ciepła.
No właśnie, wszyscy mówią LED, ale jest tego tyle, że nie wiem, jaką moc dobrać. Nie chciałbym potem żałować, że wziąłem coś za słabego i rośliny będą się wyciągały. Z drugiej strony, za mocna lampa też chyba nie ma sensu, skoro box jest mały.
Masz rację, tu trzeba znaleźć złoty środek. Do powierzchni 60x60 najczęściej sprawdza się panel w granicach 100–150 W, ale mówię o realnej mocy poboru z gniazdka, a nie marketingowych bajkach, gdzie piszą odpowiednik 1000 W Ważne też, żeby lampa była zrobiona na dobrych diodach, np. Samsung LM301 czy Osram, bo one dają mocne i stabilne światło. W praktyce, jeśli weźmiesz panel około 120 W pełne spektrum, to spokojnie oświetlisz cały box, a rośliny będą miały dobre warunki zarówno w wegetacji, jak i na kwitnieniu.
Aha, czyli LED panel z dobrą diodą, coś koło 120 W i nie powinno być problemu. A co z temperaturą takie lampy mocno podnoszą ciepło?
Nie aż tak jak HPS. Oczywiście każda lampa grzeje, ale przy LED-ach różnica jest zauważalna. Do tego większość nowoczesnych paneli ma radiatory albo pasywne chłodzenie, więc oddają ciepło głównie od góry. W praktyce, jeśli masz wentylator wyciągowy z filtrem węglowym i jakiś nawiew, to spokojnie utrzymasz temperaturę w normie. Przy HPS-ach w takim małym boxie często kończy się na tym, że musisz kombinować z klimatyzatorem albo mocno otwierać namiot, żeby nie zagotować roślin. Dlatego w małych namiotach LED jest po prostu wygodniejszy i bardziej opłacalny. Do 60x60 LED jest idealnym rozwiązaniem. Jak jeszcze dobierzesz odpowiednią wentylację i zadbasz o podstawy, to rośliny powinny mieć świetne warunki do wzrostu. A później zawsze możesz zainwestować w mocniejszy panel, jeśli powiększysz boxa.