Odpowiedni wentylator do growboxa.
Odpowiedni wentylator do growboxa.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad odpowiednim wentylatorem do growboxa 1x1 metra. Chciałbym, żeby cała wentylacja działała sprawnie, ale kompletnie nie wiem, jaka moc będzie wystarczająca. Słyszałem, że to zależy od wielkości namiotu, od tego, jakie lampy się stosuje i czy planuje się filtr węglowy. Moglibyście mi podpowiedzieć, od czego w ogóle zacząć?
Re: Odpowiedni wentylator do growboxa.
W przypadku growboxa o powierzchni 1 m² kluczowe jest obliczenie potrzebnej wydajności wentylatora. Standardowo przyjmuje się, że całe powietrze w namiocie powinno zostać wymienione przynajmniej raz na minutę. Namiot 1x1x2 m to około 2 m³ objętości, więc teoretycznie wystarczyłby wentylator 120–150 m³/h. Ale w praktyce trzeba doliczyć straty wynikające z oporów filtra węglowego, tłumików i zakrzywionych rur. Dlatego lepiej celować w model, który ma wydajność 250–350 m³/h. Dzięki temu wentylacja poradzi sobie nie tylko z wymianą powietrza, ale też z nadmiarem ciepła wytwarzanego przez lampy.
Myślałem o wentylatorze komputerowym albo jakimś małym wiatraczku, ale widzę, że to by chyba nie dało rady. Czyli sugerujesz raczej coś mocniejszego, typowo kanałowego? Zastanawiam się też nad kwestią montażu chciałbym, żeby było jak najprościej, a jednocześnie żeby nie robiło zbyt dużego hałasu. Mieszkam w bloku i nie chciałbym, żeby sąsiedzi mieli wrażenie, że u mnie cały czas chodzi suszarka do włosów.
Dokładnie, wentylatory komputerowe czy zwykłe wiatraki nie sprawdzają się w growboxach, bo mają zbyt małą wydajność i nie poradzą sobie z podłączonym filtrem węglowym. Najlepiej sprawdzają się wentylatory kanałowe, które są przystosowane do pracy z rurami wentylacyjnymi. Jeśli chodzi o hałas to faktycznie bywa problematyczne, bo tańsze modele potrafią być głośne. Dlatego warto szukać wentylatora z możliwością regulacji obrotów. Możesz wtedy ustawić minimalną potrzebną moc i znacznie obniżyć głośność pracy. Dobrym rozwiązaniem jest też zastosowanie tłumika akustycznego na rurze albo zamontowanie wentylatora poza samym namiotem, żeby nie przenosił wibracji. Są też wersje typu silent albo wentylatory z łożyskami kulkowymi, które pracują ciszej.
Rozumiem. A co z filtrem węglowym? Wszyscy piszą, że to obowiązkowy element, ale nie wiem, jak dobrać filtr do wentylatora. Chciałbym uniknąć sytuacji, że kupię jeden element, a potem okaże się, że do drugiego nie pasuje albo że razem nie dają odpowiedniego efektu.