Ile automatów do growboxa 1m2?
Ile automatów do growboxa 1m2?
Cześć, zastanawiam się jaka będzie optymalna ilość automatów w boxie 1m2?
- andrew2001
Re: Ile automatów do growboxa 1m2?
Moim zdaniem optymalnie byłoby wsadzić dziewięć automatów w doniczkach po około 11 litrów każda. W growboxie 1 m² to się fajnie rozkłada trzy rzędy po trzy rośliny i każda ma w miarę równą przestrzeń, żeby się rozwinąć. Przy autoflowerach trzeba pamiętać, że one same w sobie nie osiągają takiego rozmiaru jak normalne fotoperiodyczne, więc nie ma sensu zostawiać dużych luk. Jak jest 9 krzaków, to masz wypełnioną powierzchnię, a jednocześnie nie robi się aż tak ciasno, żeby konkurowały o światło. Dodatkowy plus jak coś pójdzie nie tak z jedną albo dwiema roślinami, to reszta i tak uciągnie plon, więc ryzyko się rozkłada.
Ja bym jednak nie pakował aż tylu roślin na raz. Sam wolę postawić na 5 do 6 automatów, ale za to w większych doniczkach np.15 l. Wtedy każda roślina ma dużo miejsca na system korzeniowy, co przekłada się na stabilniejszy wzrost i większy plon z jednej sztuki. Łatwiej też podlewać i nawozić, bo nie trzeba przestawiać tyle doniczek. Jak masz mniej roślin, to lepiej ogarniasz ich stan zdrowia i szybciej zauważysz ewentualne problemy z liśćmi czy wilgotnością. Poza tym przy zbyt dużej ilości automatów w jednym metrze kwadratowym powietrze słabiej cyrkuluje, a to w połączeniu z gęstym listowiem sprzyja pleśni i innym chorobom. Więc ja wolę mieć mniej, ale porządnie rozrośnięte.
A ja patrzę na to trochę inaczej dla mnie metoda sea of green jest najlepsza przy autoflowerach. W growboxie 1 m² można spokojnie ustawić nawet 12 do 16 roślin, ale wtedy oczywiście w mniejszych doniczkach, np. 7 litrów. Każda roślina jest prowadzona prosto bez większego treningu, bez długiego czekania, tylko szybki wzrost i kwitnienie. Zamiast czekać, aż 4 duże automaty wyciągną się i rozbudują, masz kilkanaście małych, które równocześnie kwitną i razem dają naprawdę przyzwoity plon. To trochę jak zdywersyfikowanie plonów jedna roślina da mniej, ale suma wszystkich często wychodzi lepsza. Jedyny minus to to, że przy tylu doniczkach musisz mieć dobre światło i wentylację, bo inaczej zrobi się duszno i całość może ucierpieć. No i trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu, bo mniejsze doniczki szybciej wysychają.