Jakiej wysokości sezonówki do boxa 2m wys.?

Tematy o uprawie i hodowli indoor, czyli w domu lub innym pomieszczeniu.
Shaft

Jakiej wysokości sezonówki do boxa 2m wys.?

Post autor: Shaft »

Mam growbox o wysokości 2 metry i planuję uprawę sezonówek. Kompletnie nie wiem, jakiej wysokości powinny one finalnie być, żeby się zmieściły i żeby miały dobre warunki. Jak to się przelicza? Wydaje mi się, że 2 metry to sporo miejsca, ale boję się, że lampy i wentylacja zabiorą dużo przestrzeni.
Awatar użytkownika
andrew2001

Re: Jakiej wysokości sezonówki do boxa 2m wys.?

Post autor: andrew2001 »

Masz rację, 2 metry to brzmi jak luksus, ale realnie nie całość jest do dyspozycji. Od góry odpada od razu sporo miejsca filtr węglowy i wentylator to minimum 20–30 cm, a do tego lampa, która sama może mieć nawet 20 cm grubości. Poza tym między lampą a czubkiem roślin musi być dystans zwykle około 30cm przy mocnych LED-ach albo HPS-ach, żeby nie popalić kwiatów. Jak to wszystko odejmiesz, to na same rośliny zostaje ci około 110–120 cm przestrzeni użytkowej.
Awatar użytkownika
Bourdain

Post autor: Bourdain »

I właśnie to jest klucz. Fotoperiodyczne w fazie kwitnienia potrafią mocno urosnąć, nawet podwoić albo potroić wysokość z fazy wegetatywnej. Dlatego nie można czekać, aż będą miały metr w vegu, bo potem wystrzelą ci na 2 metry i już się nie zmieszczą. Standardowa zasada mówi, żeby przełączać je na kwitnienie przy 30–50 cm, bo wtedy po stretchu dojdą do 80–120 cm i to jest wysokość idealna do twojego boxa. Roślina będzie miała wystarczająco miejsca na rozwinięcie kwiatów i liści, a ty zachowasz bezpieczną odległość od lampy.
Shaft

Czyli finalna wysokość to coś koło metra? Bo myślałem, że w takim namiocie mogą być naprawdę ogromne.
Awatar użytkownika
andrew2001

Mogą, ale nie o to chodzi. Wysokie, 150–180 cm rośliny to już problem ciężko kontrolować dystans do lampy, łatwo o przypalenia, a i dolne partie są wtedy słabiej oświetlone. W growboxie liczy się raczej jak najlepiej wykorzystana powierzchnia, a nie same centymetry w górę. Dlatego często stosuje się treningi LST, topping, FIM, a najlepiej SCROG żeby roślina rosła bardziej wszerz i miała równomiernie oświetlony baldachim.
Awatar użytkownika
Bourdain

Post autor: Bourdain »

Dokładnie. Jeśli trzymasz je na jakieś 80–100 cm finalnej wysokości, to masz złoty środek przestrzeń jest dobrze zagospodarowana, łatwo kontrolować odległość od źródła światła, a same rośliny są stabilne i lepiej wentylowane. Pamiętaj też, że różne odmiany różnie rosną indica zwykle bardziej krępa, sativa potrafi się wyciągnąć jak szalona. Dlatego w 2-metrowym growboxie nie tyle wysokość namiotu cię ogranicza, co charakter samej rośliny i technika prowadzenia.
Shaft

Czyli mam plan wege do około 40 cm, potem przełączam i liczę na końcowe 90–110 cm. A jakby coś zaczęło sięgać za wysoko, to próbować podwiązywać i kontrolować?
Awatar użytkownika
andrew2001

Dokładnie tak. W razie czego masz zawsze opcję mocniejszego treningu albo defoliacji, żeby kontrolować strukturę. Ale przy boxie 2 m i zdrowym podejściu do kwitnienia raczej nie powinno być kłopotu. Ważniejsze, żebyś pilnował równomiernego baldachimu niż samej wysokości liczbowej.
ODPOWIEDZ