Odpowiednie oświetlenie do boxa 1m2.
Odpowiednie oświetlenie do boxa 1m2.
Słuchajcie, mam growbox 1 m2 i nie wiem, jaką lampę kupić. Co wy byście polecili LED, HPS, czy coś innego?
Re: Odpowiednie oświetlenie do boxa 1m2.
Najpierw pytanie jaki budżet i ile chcesz się bawić w instalację? Bo to wpływa na wybór. Ogólnie dziś najczęściej polecane są nowoczesne LED-y są wydajne, mniej grzeją i można je łatwiej montować.Z mojego doświadczenia LED to najwygodniejsze rozwiązanie dla małego boxa: mniejsze wymagania chłodzenia i dłuższa żywotność. Ale są też dobre powody, by rozważyć CMH/LEC (ceramic metal halide) lub klasyczne HPS w pewnych sytuacjach.
A czym się różnią konkretnie? Ja nie znam się na parametrach.
Tak na szybko:
HPS (sodowe) dają dużo ciepła i mocne czerwone spektrum — świetne do faz kwitnienia, ale słabsze w użyteczności ogólnej. Duży pobór prądu i trzeba mieć dobrą wentylację.
CMH/LEC to bardziej pełne spektrum niż HPS, lepsza jakość światła pod względem widma, umiarkowane ciepło.
LED (nowoczesne pełnospektralne) — najlepszy stosunek wydajności do ciepła, możliwość regulacji (dimmery) i długie życie. Różnice między LEDami: quantum board, COB, diody SMD, ale dla użytkownika liczy się: rzeczywista moc (W), jakość diod i rozkład światła.. Do 1 m² zwykle chcesz coś, co daje równomierne pokrycie. LEDy typu panel/quantum board albo dobrze rozmieszczone COB-y robią to dobrze. HPS może wymagać reflektora i równomiernego zawieszenia.
HPS (sodowe) dają dużo ciepła i mocne czerwone spektrum — świetne do faz kwitnienia, ale słabsze w użyteczności ogólnej. Duży pobór prądu i trzeba mieć dobrą wentylację.
CMH/LEC to bardziej pełne spektrum niż HPS, lepsza jakość światła pod względem widma, umiarkowane ciepło.
LED (nowoczesne pełnospektralne) — najlepszy stosunek wydajności do ciepła, możliwość regulacji (dimmery) i długie życie. Różnice między LEDami: quantum board, COB, diody SMD, ale dla użytkownika liczy się: rzeczywista moc (W), jakość diod i rozkład światła.. Do 1 m² zwykle chcesz coś, co daje równomierne pokrycie. LEDy typu panel/quantum board albo dobrze rozmieszczone COB-y robią to dobrze. HPS może wymagać reflektora i równomiernego zawieszenia.