Jak rozpoznać nadmiar nawozów?
Jak rozpoznać nadmiar nawozów?
Zauważyłem, że wiele osób ma problem z odróżnieniem nadmiaru nawozów od niedoborów. Jak według was najłatwiej rozpoznać, że konopie są przenawożone? Chodzi mi o takie pierwsze, dość oczywiste sygnały, które powinny zapalić czerwoną lampkę.
Re: Jak rozpoznać nadmiar nawozów?
Najczęściej zaczyna się od liści, bo to one reagują najszybciej. Przy nadmiarze nawozów końcówki liści robią się suche i brązowe, jakby były przypalone. To tzw. „spalenie nawozowe”. Co ważne, problem zwykle pojawia się najpierw na starszych liściach. W odróżnieniu od niedoborów, liście nie żółkną równomiernie, tylko właśnie tracą końcówki albo brzegi.
Ja jeszcze zwracam uwagę na to, jak liście się układają. Gdy mają bardzo ciemnozielony kolor, są twarde, sztywne i zaczynają zawijać się w dół, tworząc coś w rodzaju pazurów, to klasyczny objaw nadmiaru azotu. Roślina wygląda wtedy na mocną, ale tak naprawdę jest przeciążona i nie pracuje prawidłowo.
Czyli intensywna zieleń to nie zawsze coś dobrego. A co z samym wzrostem roślin? Czy nadmiar nawozów zawsze go przyspiesza, czy wręcz przeciwnie?