Kwarantanna nowych roślin.

Różne choroby i dolegliwości w uprawie roślin konopi oraz jak sobie z nimi radzić.
Benny88

Kwarantanna nowych roślin.

Post autor: Benny88 »

Cześć, mam do was pytanie, mój znajomy chce się pozbyć dwóch roślin, ja mam sporo miejsca w boxie i zastanawiam się czy te dwie rośliny mogą przywlec jakieś choroby i czy w takim przypadku trzeba zastosować jakąś kwarantannę?
Awatar użytkownika
andrew2001

Re: Kwarantanna nowych roślin.

Post autor: andrew2001 »

Moim zdaniem kwarantanna nowych roślin jest bardzo ważnym elementem ochrony całej uprawy. Kiedy kupujemy albo otrzymujemy nową roślinę konopi, nie zawsze jesteśmy w stanie od razu zauważyć, czy jest ona zdrowa. Może wyglądać zupełnie normalnie, a mimo tego mieć na liściach, łodydze albo w podłożu szkodniki czy patogeny. Jeśli od razu postawimy ją obok pozostałych roślin, istnieje ryzyko, że problem szybko się rozprzestrzeni. Dlatego lepiej przez pewien czas trzymać nową roślinę oddzielnie i obserwować, czy nie pojawiają się niepokojące objawy.
Awatar użytkownika
Bourdain

Re: Kwarantanna nowych roślin.

Post autor: Bourdain »

Zgadza się. Największym problemem jest właśnie to, że niektóre infekcje albo obecność szkodników mogą być początkowo trudne do zauważenia. Roślina może mieć tylko niewielkie przebarwienie albo pojedyncze uszkodzenie liścia i łatwo uznać to za przypadkowy problem. Tymczasem przyczyną może być infekcja lub szkodnik, który z czasem zaatakuje kolejne rośliny. Kwarantanna daje nam możliwość spokojnego sprawdzenia nowej rośliny bez narażania całej pozostałej uprawy. Warto też podkreślić, że kwarantanna nie oznacza tylko postawienia rośliny w innym miejscu. Trzeba ją regularnie obserwować. Można zwracać uwagę na kolor i wygląd liści, ich kształt, wszelkie plamy, deformacje czy nietypowe naloty. Warto również sprawdzić, czy na roślinie nie ma owadów lub innych oznak obecności szkodników. Jeżeli pojawi się coś podejrzanego, łatwiej zareagować, kiedy problem dotyczy jednej odizolowanej rośliny, niż wtedy, gdy został już przeniesiony na wiele innych.
ODPOWIEDZ