Strona 1 z 1

Gotowanie z marihuaną

: 06 wrz 2016, 14:17
autor: Majki
Nawet dla doświadczonych palaczy jedzenie pokarmów zawierających konopie może być zupełnie nowym doświadczeniem. Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą palić, lub dla tych, którzy używają marihuany do celów medycznych.

Większość przepisów z marihuaną jako składnik potrzebny do wykonania potrawy zawiera „KANNAMASŁO” - masło konopne, które jest wykorzystywane jako zamiennik standardowego masła. Aby przygotować ziele do jedzenia trzeba je poddać specjalnej obróbce. Niestety, ale bez przygotowania zjedzona marihuana nie będzie działać, ponieważ nasz układ trawienny nie jest w stanie strawić THC bezpośrednio. Podczas gotowania potraw z marihuaną bardzo ważne jest używanie tłuszczy (olej, masło, mleko), ponieważ THC jest rozpuszczalne w tłuszczach, nie w wodzie. Nie jest więc możliwe uzyskanie stanu haju pijąc herbatę konopną, bez dodania do niej mleka.

Jakie są efekty?
Jedzenie marihuany jest trochę innym doświadczeniem od palenia jej. Efekty utrzymują się dłużej, a doświadczenie może być dużo bardziej intensywne. Zanim substancja zacznie działać może minąć od 30 minut do nawet 2 godzin, więc jeśli nic się nie dzieje – BĄDŹ CIERPLIWY! I nie jedz więcej. Zalecamy rozpoczęcie od małej dawki i zwiększanie jej za każdym razem o troszkę, aż będziesz zadowolony ze stanu, który doświadczasz.

Kiedy substancja zacznie działać to poczujesz wyraźne rozluźnienie. Jeśli siedzisz w wygodnym miejscu, możliwe, że nie będziesz chciał się nawet ruszyć! Twoje ciało będzie bardzo zrelaksowane i przyjemnie „ciężkie”.

Co należy zrobić, jeżeli zjesz za dużo?
Zjedzenie zbyt dużej ilości zawierającego zioła jedzenia może być zbyt bardzo dotkliwe dla niektórych ludzi. Możesz się poczuć chory, zdezorientowany, możliwe, że nie będziesz w stanie się ruszyć, ani nic powiedzieć, a Twoja koordynacja będzie mocno ograniczona. Jeśli zjesz zbyt dużo i poczujesz, że efekty są zbyt silne dla Ciebie, możesz spróbować:
1. Napij się soku owocowego lub zjedz cytrusy/ kwaśne owoce takie jak cytryny, pomarańcze, grejpfruty.
2. Zjedz pistacje lub orzeszki piniowe.
3. Zastosuj olejek sosnowy miejscowo lub jako inhalację.
4. Użyj jakikolwiek produkt bogaty w CBD (kannabidiol).

Ile marihuany użyć przy gotowaniu?
Jedną z trudności takiego gotowania jest to, że nie jesteśmy w stanie zmierzyć siły, jaka będzie w ziele, z którego korzystasz. Ilości marihuany są szacunkowe. Zalecamy eksperymentowanie w celu znalezienia tego, co jest najlepsze dla Ciebie.

Re: Gotowanie z marihuaną

: 29 lis 2016, 13:20
autor: Ariel
Ja miałem kiedyś taką sytuację na imprezie, że kolega przyniósł babeczki, jedliśmy wszyscy, ale jednego z moich przyjaciół złapała gastrofaza i zaczął wpieprzać te babeczki jedna za drugą...
Zrobił się cały zielony, nie mógł przestać wymiotować, nie do końca wiedzieliśmy jak mu pomóc, bo sami też byliśmy na fazie. Generalnie nie polecam. Ziomek dochodził do siebie dosyć długo.

Re: Gotowanie z marihuaną

: 15 sty 2017, 15:45
autor: Cyprian
Gdzie mogę kupić olejek sosnowy? Nie zamierzam przesadzać z marihuaną, ale wydaje mi się, że warto mieć go w domu, bo z owocami/ sokiem owocowym to różnie bywa.