Strona 1 z 1

Sałatka z soczewicą i nasionami konopi

: 05 lis 2025, 12:34
autor: Kiv
Składniki (na 2–3 porcje)

- 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy (zielonej lub brązowej)
(może być też z puszki – opłukać i osączyć)

- 1 papryka (czerwona lub żółta), pokrojona w drobną kostkę

- 1 średnia marchew, starta na tarce lub pokrojona w cienkie półplastry

- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę lub cienkie paski

- 1 mała cebula (czerwona lub biała), drobno posiekana

- 2–3 łyżki nasion konopi łuskanych

- Garść świeżych ziół: natka pietruszki, koperek lub kolendra (do wyboru)

Dressing cytrynowo-oliwny:

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki soku z cytryny (świeżego!)

- 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub innego słodzika

- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon (opcjonalnie, dodaje charakteru)

- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Przygotuj soczewicę:

- Jeśli gotujesz samodzielnie: opłucz soczewicę, ugotuj w osolonej wodzie ok. 15–20 minut do miękkości, ale nie rozgotowania. Odcedź.

2. Przygotuj warzywa:

- Pokrój paprykę i cukinię w kostkę.

- Marchew zetrzyj lub pokrój cienko.

- Cebulę posiekaj drobno.

- Jeżeli chcesz wersję na ciepło, podsmaż cebulę i cukinię na łyżce oliwy przez 3–4 minuty, aby lekko zmiękły.

3. Przygotuj dressing:

- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód (lub syrop klonowy), musztardę, sól i pieprz.

- Dokładnie połącz, aż powstanie jednolity sos.

4. Połącz składniki:

- W dużej misce wymieszaj soczewicę, warzywa i świeże zioła.

- Dodaj nasiona konopi.

- Polej dressingiem i delikatnie wszystko wymieszaj.

5. Podawanie:

- Sałatkę można podawać na ciepło (bardziej sycąca) lub na zimno (idealna na lunch/meal prep).

Wskazówki i wariacje

- Wersja bardziej sycąca: dodaj pieczone ziemniaki, komosę ryżową lub ciecierzycę.

- Wersja świeża: wymieszaj z rukolą lub młodym szpinakiem.

- Wersja kremowa: dodaj 1–2 łyżki tahini lub jogurtu roślinnego do dressingu.

- Na wynos: świetnie trzyma się w lodówce nawet 2–3 dni, idealna do lunchboxa.