Dlaczego roślina ma słabe łodygi?

Tematy ogólne o uprawie i hodowli roślin konopi.
Said

Dlaczego roślina ma słabe łodygi?

Post autor: Said »

Ostatnio zauważyłem, że niektóre moje rośliny konopi mają naprawdę cienkie i słabe łodygi. Zastanawiam się, co dokładnie może być przyczyną. Czy to kwestia genetyki, czy może coś robię źle w uprawie?
Awatar użytkownika
Bourdain

Re: Dlaczego roślina ma słabe łodygi?

Post autor: Bourdain »

W większości przypadków problem z cienkimi łodygami wynika z warunków środowiskowych, a nie samej genetyki. Roślina potrzebuje odpowiedniej ilości światła, aby łodygi mogły się prawidłowo rozwijać i stać się mocne. Jeśli światła jest za mało, roślina „ciągnie się” w górę, żeby je osiągnąć, ale kosztem grubości i wytrzymałości łodyg. W takich warunkach łodygi stają się długie, cienkie i łatwo łamliwe.
Awatar użytkownika
andrew2001

Re: Dlaczego roślina ma słabe łodygi?

Post autor: andrew2001 »

Poza światłem, spory wpływ ma też nawożenie. Za dużo azotu może spowodować, że roślina rośnie bardzo szybko i wygląda na zdrową, ale w rzeczywistości tkanki łodygi są słabe. To trochę jak z budowaniem domu: jeśli stawiasz ściany z materiałów słabej jakości, cały budynek jest niestabilny, nawet jeśli rośnie bardzo szybko. Natomiast brak potasu czy wapnia też osłabia łodygi, bo te pierwiastki są potrzebne do tworzenia twardych, wytrzymałych tkanek.
ODPOWIEDZ