Dlaczego roślina ma słabe łodygi?
Dlaczego roślina ma słabe łodygi?
Ostatnio zauważyłem, że niektóre moje rośliny konopi mają naprawdę cienkie i słabe łodygi. Zastanawiam się, co dokładnie może być przyczyną. Czy to kwestia genetyki, czy może coś robię źle w uprawie?
Re: Dlaczego roślina ma słabe łodygi?
W większości przypadków problem z cienkimi łodygami wynika z warunków środowiskowych, a nie samej genetyki. Roślina potrzebuje odpowiedniej ilości światła, aby łodygi mogły się prawidłowo rozwijać i stać się mocne. Jeśli światła jest za mało, roślina „ciągnie się” w górę, żeby je osiągnąć, ale kosztem grubości i wytrzymałości łodyg. W takich warunkach łodygi stają się długie, cienkie i łatwo łamliwe.
- andrew2001
Re: Dlaczego roślina ma słabe łodygi?
Poza światłem, spory wpływ ma też nawożenie. Za dużo azotu może spowodować, że roślina rośnie bardzo szybko i wygląda na zdrową, ale w rzeczywistości tkanki łodygi są słabe. To trochę jak z budowaniem domu: jeśli stawiasz ściany z materiałów słabej jakości, cały budynek jest niestabilny, nawet jeśli rośnie bardzo szybko. Natomiast brak potasu czy wapnia też osłabia łodygi, bo te pierwiastki są potrzebne do tworzenia twardych, wytrzymałych tkanek.