Masło Konopne Pychotka :D

Anakonda420
Posty: 22
Rejestracja: 18 paź 2018, 19:47

Masło Konopne Pychotka :D

Post autor: Anakonda420 » 20 paź 2018, 11:37

Do przygotowania takiego wywaru nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Masło konopne zrobisz we własnym domu, do jego przygotowania będzie Ci potrzebny:

duży garnek (ok 3l)
duże, metalowe sitko (które nie zanurzy się w garnku, tylko oprze się na jego brzegach)
małe metalowe sitko
niewielki szklany słoik lub miseczka
gaza
5 dużych łyżek oleju kokosowego
3-4 gram suszu konopi (polecam odmiany Cannabis Sativa, ich pobudzające właściwości będą zwielokrotnione).


1. Kwiaty konopi drobno zmiel lub posiekaj nożem a następnie upraż na suchej patelni około 2 min.

2. W garnku zagotuj kila litrów wody, wstaw do niego sitko w którym umieścisz miseczkę z olejem.



3. Rozpuść olej i dodaj do niego zmielone kwiatostany. Gotuj 2-3h pod przykryciem by uzyskać jak najwyższą temperaturę.



4. Zdejmij masło z ognia, powinno być lekko zielone i pachnieć śmietanką. Przecedź olej przez sitko z gazą lub serwetką, wyciskając dobrze cały tłuszcz z ziela.

5. Schowaj masło do lodówki do stężenia na około 30 – 40 min. Po tym czasie masło jest gotowe. Powinno być spożyte w ciągu 3-4 dni.


Jeśli nie posiadasz dużego i małego sitka, ani nawet dużego garnka, nie martw się, możesz przygotować masło w mniejszym garnku. Będziesz potrzebować:

mały garnek
niewielki szklany słoik lub miseczka
gaza
5 dużych łyżek oleju kokosowego
3-4 gram suszu konopi (polecam odmiany Cannabis Sativa, ich pobudzające właściwości będą zwielokrotnione).
Jak przygotować masło konopne (wersja 2):
Kwiaty konopi drobno zmiel lub posiekaj nożem a następnie upraż na suchej patelni około 2 min.
W rondelku połącz wodę z olejem kokosowym i na małym ogniu rozpuszczaj go ok 5-7 minut. Najważniejszym etapem jest tu jak najpowolniejsze rozpuszczanie się oleju, bez przypalania go.

3. Dodaj susz konopny do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszaj drewnianą łyżką.

4. Tak nasączony susz i masło musi gotować sie ok 2h na malutkim ogniu, na najmniejszym możliwym płomieniu. Nie można dopuścić do zbrązowienia masła lub konopi.

5. Zdejmij z ognia i zostaw masło do stężenia. Kiedy to nastąpi tłuszcz z ekstrakcji sam oddzieli się od wody, wtedy przełóż go do oddzielnego pojemnika i schowaj do lodówki na 30 – 40 min.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia Konopna”