Terpeny i terpenoidy: Prawdziwa przyczyna śmierdzącej, cuchnącej konopi
Terpeny i terpenoidy: Prawdziwa przyczyna śmierdzącej, cuchnącej konopi
Terpeny produkowane są przez wiele gatunków drzew, roślin i kwiatów jako część ich olejków eterycznych. Witamina A jest przykładem kompleksowego terpenu, z którym wszyscy jesteśmy zaznajomieni. Aromat i smak chmielu (który jest uważany za wysoko pożądany w niektórych piwach) jest również otrzymywany dzięki obecności terpenów.
Terpenoidy są ściśle związane z terpenami (niektórzy autorzy odnoszą się do obu rodzajów związków organicznych, jako tylko „terpenów”) i naturalnie znajdują się we wszystkich klasach istot żywych. Terpenoidy są tworzone z terpenów przez denaturację, przez siłę taką jak utlenianie. Na przykład, proces suszenia i utwardzania pąków konwertuje wiele terpenów w terpenoidy.
Terpenoidy to duża część tego, co składa się na zapach większości kwiatów, jak również smak wielu przypraw użytku domowego, takich jak cynamon, rozmaryn, goździki, imbir.
Unikalna kombinacja terpenów i terpenoidów produkowanych w pąkach marihuany także wpływa w dużej mierze na ich zapach i smak.
Terpeny i terpenoidy mogą lub nie mieć rzeczywisty wpływ na potencję konopi. Wiadomo, że te organiczne związki są odpowiedzialne za smak i zapach, który jest unikalny w zależności od poszczególnego szczepu.
Jednakże, istnieje wiele plantatorów, którzy uważają, że terpeny i terpenoidy rzeczywiście mogą modyfikować działanie THC w ciele, sprawiając, że mniejsza ilość THC ma silniejsze działanie. Potrzebne są dalsze badania na ten temat, ale jeśli to prawda, to terpenoidy i terpeny wpływają na potencję pąków.
Każda roślina konopi ma tendencję do tworzenia różnych poziomów różnych terpenów i terpenoidów, a to daje pąkom konkretny smak i zapach.
Wybór właściwego rodzaju odgrywa dużą rolę w końcowej zawartości terpenu w pąkach, ale istnieje również wiele kroków, które możesz podjąć jako hodowca, aby wyprodukować pąki, które pachną tak jak chcesz.