Strona 1 z 1

Szybki obiad z konopią – wegańska miska pełna białka

: 02 wrz 2025, 12:27
autor: Lolo542
Składniki (dla 2 osób):

1 szklanka kaszy quinoa lub ryżu

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)

1/4 szklanki nasion konopi (hulled hemp seeds)

1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę

1 papryka czerwona, pokrojona w paski

1 marchewka, starta

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka kurkumy

Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: świeża kolendra lub pietruszka

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa przez 5–7 minut, dodając sól, pieprz i kurkumę. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i nasiona konopi, wymieszaj całość i podgrzewaj jeszcze 2–3 minuty.
Na talerzu ułóż kaszę, a na wierzch połóż warzywa z ciecierzycą i nasionami. Posyp świeżą kolendrą lub pietruszką.

Smacznego!

To danie jest bogate w białko roślinne, zdrowe tłuszcze i błonnik, a dzięki nasionom konopi ma pełen profil aminokwasowy, idealny dla wegan i osób aktywnych fizycznie.