Bakterioza
Bakterioza
Co to jest Bakterioza? Są to bakterie, zwłaszcza w wyniku wilgoci, zbyt intensywnego podlewania i słabej cyrkulacji powietrza. Objawia się ciemnymi, wodnistymi plamami na liściach, często z charakterystycznym zapachem, które natychmiast należy usunąć z zainfekowanych części roślin, poprawa wentylacji, stosowanie bakteriobójczych środków przeznaczone do ochrony roślin.
Re: Bakterioza
To jedna z częstszych dolegliwości dotykających zarówno rośliny ozdobne, jak i uprawne.
Dokładnie, ja miałem coś podobnego w zeszłym roku. Najlepiej od razu usuwać te porażone liście, bo bakterie szybko się rozprzestrzeniają.
A co jeszcze można zrobić, żeby to zatrzymać?
Przede wszystkim poprawić cyrkulację powietrza wokół roślin i ograniczyć podlewanie, żeby nie było za mokro. No i można zastosować specjalne środki bakteriobójcze do roślin.
Tak, i pamiętaj, że profilaktyka jest najważniejsza. Warto dbać o to na co dzień, żeby bakterioza w ogóle się nie pojawiła.
Kurde ja w takim razie muszę się zabrać za wentylację i dokładniej przyjrzeć moim roślinom.
Dokładnie! Wentylacja to klucz – dobra cyrkulacja powietrza zmniejsza ryzyko chorób grzybowych i nadmiernej wilgoci, a przy okazji wzmacnia rośliny. Warto też regularnie kontrolować liście i korzenie, żeby wcześnie wychwycić objawy fuzariozy czy pleśni. Lepiej reagować od razu niż czekać, aż problem stanie się poważny.