Składniki (na ok. 12–15 kulek):
1 szklanka daktyli (bez pestek, namoczonych w ciepłej wodzie, jeśli są twarde)
½ szklanki płatków owsianych
3 łyżki nasion konopi łuskanych
2 łyżki masła orzechowego (np. z orzechów ziemnych, migdałów lub nerkowców)
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W blenderze lub malakserze zmiksuj daktyle na gładką masę.
Dodaj płatki owsiane, nasiona konopi, masło orzechowe, kakao, sól i wanilię.
Blenduj, aż składniki się połączą w lepką masę.
Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Opcjonalnie możesz obtoczyć je w dodatkowych nasionach konopi, wiórkach kokosowych albo kakao.
Włóż do lodówki na minimum 30 minut, żeby stężały.
Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia – idealne do pracy, szkoły albo na trening.