Choroby wirusowe konopi – ktoś miał z tym styczność?

Różne choroby i dolegliwości w uprawie roślin konopi oraz jak sobie z nimi radzić.
Awatar użytkownika
Pasiont

Choroby wirusowe konopi – ktoś miał z tym styczność?

Post autor: Pasiont »

Cześć wszystkim,

ostatnio zgłębiam temat chorób konopi i zauważyłem, że większość osób mówi głównie o grzybach – mączniak, szara pleśń itp. Natomiast mało kto wspomina o wirusach, które też potrafią być sporym problemem.

Najczęściej pojawia się wirus mozaiki (HMV, a także TMV czy CMV z innych roślin). Objawy to charakterystyczne, mozaikowate przebarwienia liści – jasne i ciemne plamy na przemian, czasem też deformacje i karłowatość. Roślina wtedy praktycznie przestaje rosnąć, kwiaty są drobne i marnej jakości. Co gorsza – tego nie da się wyleczyć.

Z tego, co się dowiedziałem, wirusy rozprzestrzeniają się:

przez zainfekowane nasiona, klony albo sadzonki,

mechanicznie – np. przez nożyczki, ręce, ubrania,

poprzez mszyce i inne szkodniki, które działają jak przenośniki.

Najgorsze jest to, że jedyne, co można zrobić, to profilaktyka:

używać sprawdzonych nasion/sadzonek,

dezynfekować narzędzia i ręce,

walczyć ze szkodnikami,

od razu usuwać rośliny z objawami, zanim zaraza przejdzie dalej.

Zastanawiam się – czy ktoś z Was miał realnie problem z wirusami u konopi? Spotkaliście się z mozaiką, albo innymi wirusami? Jak wyglądały objawy i jak sobie poradziliście?
Wawa77

Re: Choroby wirusowe konopi – ktoś miał z tym styczność?

Post autor: Wawa77 »

To wygląda na wirus mozaiki. Najważniejsze: odizoluj tę roślinę od reszty, bo wirusy szybko się rozprzestrzeniają. Niestety nie ma leczenia, ale możesz zatrzymać problem, zanim stracisz całą uprawę.
Awatar użytkownika
ZłotyPtak

Post autor: ZłotyPtak »

Miałem identyczny przypadek. Moja rada – sprawdź wszystkie rośliny pod kątem podobnych objawów i usuń te, które wyglądają podejrzanie. Lepiej stracić jedną czy dwie niż całość. Dodatkowo umyj narzędzia spirytusem, bo wirusy przenoszą się mechanicznie.
Awatar użytkownika
Ogrodnik

Post autor: Ogrodnik »

Dodam od siebie: koniecznie kontroluj szkodniki. Mszyce czy wciornastki to główne przenośniki wirusów. Jak je wyeliminujesz, to zmniejszasz ryzyko rozprzestrzenienia choroby. Warto profilaktycznie powiesić żółte tablice lepowe i sprawdzać liście od spodu.
Awatar użytkownika
Agela55

Post autor: Agela55 »

I jeszcze jedno – na przyszłość korzystaj tylko ze sprawdzonych nasion albo klonów. Dużo wirusów trafia do uprawy właśnie z materiałem startowym. Dobrze jest też nie sadzić konopi obok pomidorów czy tytoniu, bo te rośliny też mogą być źródłem wirusa mozaiki.
ODPOWIEDZ