Jaką lampę wsadzić do boxa 1m2?
Jaką lampę wsadzić do boxa 1m2?
Zastanawiam się, czy do mojego growboxa 1x1 m kupić lampę 250W czy 400W. Wiem, że obie są używane, ale nie mogę się zdecydować.
Re: Jaką lampę wsadzić do boxa 1m2?
Na takim metrażu 400W to raczej standard. Lampa 250W jest za słaba, jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać przestrzeń. Owszem, coś urośnie, ale plon będzie sporo mniejszy, bo światło nie będzie miało wystarczającej intensywności, żeby dobrze penetrować w głąb roślin. Przy 400W dostajesz lepsze doświetlenie wszystkich kątów i rośliny rosną bardziej zwarte i mocne. No i efekty końcowe większe i cięższe kwiaty.
Tylko że boję się trochę temperatury. 400W generuje przecież znacznie więcej ciepła i nie wiem, czy mój wentylator da radę. Nie chciałbym, żeby w boxie robiło się ponad 30°C, bo wtedy rośliny będą się męczyć.
To prawda, przy 400W trzeba już pomyśleć o wentylacji na poważnie solidny wyciąg, dobry nawiew świeżego powietrza i w razie czego dodatkowy wentylator mieszający w środku. Ale to się naprawdę opłaca, bo różnica w jakości plonu jest ogromna. A jeżeli masz problem z temperaturą, możesz też powiesić lampę wyżej i stopniowo zbliżać, obserwując rośliny. Niektórzy używają też cooltube albo reflektora z odciągiem, żeby od razu odprowadzać gorące powietrze znad żarówki.
Czyli rozumiem, że 250W to raczej opcja awaryjna?
Dokładnie tak. 250W można użyć, jeśli chcesz tylko przetestować uprawę, masz mało roślin albo po prostu chcesz zaoszczędzić na prądzie. Wtedy box nie będzie się grzał tak mocno i łatwiej ogarniesz klimat. Ale wiesz w praktyce różnica w zużyciu energii między 250W a 400W nie jest aż tak duża, a różnica w plonie już tak. Wiele osób mówi, że 250W nadaje się bardziej na boxy 60x60 cm, a do 1x1 m to po prostu za mało.
No to wygląda na to, że 400W będzie lepszym wyborem. Spróbuję rozwiązać temat chłodzenia i zobaczę, jak to wyjdzie.
Myślę, że będziesz zadowolony. 400W to taki złoty standard na metr kwadratowy daje optymalny balans między mocą a powierzchnią. W dłuższej perspektywie to się bardziej opłaca, bo wyciągniesz dużo więcej z tej samej przestrzeni. A jak w przyszłości będziesz chciał iść krok dalej, to zawsze możesz pomyśleć o LED-ach pobierają mniej prądu i grzeją znacznie mniej, przy czym dają światło o podobnej mocy użytkowej.