Czym różnią się medyczne odmiany marihuany?

Informacje i artykuły na temat medycznej marihuany.
Wawa77

Czym różnią się medyczne odmiany marihuany?

Post autor: Wawa77 »

Cześć wszystkim!

Zastanawiam się nad medycznymi odmianami konopi i chciałbym zebrać trochę wiedzy oraz doświadczeń od Was. Wiem, że różnią się one od typowych rekreacyjnych przede wszystkim składem i działaniem.

Wysokie CBD – daje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwlękowe, ale bez „haju”.
Zbalansowane THC/CBD – niewielkie ilości THC potrafią wzmocnić terapeutyczne efekty CBD, np. lepiej radzą sobie z bólem neuropatycznym czy brakiem apetytu.
Profil terpenowy – każdy terpen daje coś innego: mircen uspokaja i ułatwia sen, limonen poprawia nastrój, pinen wspiera koncentrację i działa przeciwzapalnie.
Różne formy podania – susz do waporyzacji, oleje, kapsułki czy maści – każda działa trochę inaczej.
Stabilna genetyka – w medycynie ważne są powtarzalne efekty i przewidywalne działanie.

Jakie macie doświadczenia z medycznymi odmianami? Na co Waszym zdaniem najbardziej warto zwrócić uwagę przy wyborze? I czy macie jakieś sprawdzone genetyki, które faktycznie pomagają w konkretnych problemach zdrowotnych?
Awatar użytkownika
Kunolis

Re: Czym różnią się medyczne odmiany marihuany?

Post autor: Kunolis »

Moim zdaniem najważniejsze jest CBD. Jak ktoś nie chce haju, a szuka ulgi np. przy bólu czy stanach lękowych, to odmiany z dużym CBD i minimalnym THC są idealne. Ja korzystałem z takiej i faktycznie uspokajała, ale bez „zamulenia”.
Awatar użytkownika
Pasiont

Post autor: Pasiont »

Zgadzam się, ale czasem trochę THC się przydaje. Mam odmianę 1:1 i działa lepiej na ból niż czyste CBD. W małych dawkach THC potrafi fajnie dopełnić efekt terapeutyczny.
Andrreas

Post autor: Andrreas »

Dla mnie ogromne znaczenie mają terpeny. Testowałem dwie odmiany o podobnym poziomie THC i CBD, ale jedna działała nasennie, a druga wręcz przeciwnie – dodawała energii. Różnica tkwiła właśnie w profilu terpenowym.
Awatar użytkownika
Ogrodnik

Post autor: Ogrodnik »

Ja z kolei polecam zwracać uwagę na formę podania. Waporyzacja działa szybko, ale krócej, a oleje i ekstrakty wolniej, za to efekt jest dłuższy. W zależności od problemu zdrowotnego lepiej dobrać formę podania do potrzeb.
Awatar użytkownika
Jork77D

Post autor: Jork77D »

No i genetyka. Dla pacjenta ważne są powtarzalne efekty – każda partia musi być taka sama. Dlatego warto wybierać stabilne, sprawdzone odmiany od dobrych producentów, a nie losowe ziarna. Wtedy można liczyć na przewidywalny rezultat.
ODPOWIEDZ