Prawidłowe PH wody.

Tematy ogólne o uprawie i hodowli roślin konopi.
BillyBob

Prawidłowe PH wody.

Post autor: BillyBob »

Ostatnio zmierzyłem pH mojej wody i wyszło 7,8. Wiem, że to trochę wysokie dla konopi, ale nie jestem pewien, jak duży to problem. Ktoś może wyjaśnić?
Awatar użytkownika
hipster

Re: Prawidłowe PH wody.

Post autor: hipster »

Tak, to zdecydowanie jest za dużo. Rośliny konopi najlepiej pobierają składniki odżywcze w określonym zakresie pH. Jeśli uprawiasz w ziemi, optymalne pH to około 6,0–7,0, a w systemach hydroponicznych czy aeroponicznych najlepiej trzymać pH niższe między 5,5 a 6,5. Przy pH 7,8 wiele mikroelementów, takich jak żelazo, mangan czy cynk, staje się trudno przyswajalnych dla roślin. Mogą pojawić się wtedy objawy niedoborów, nawet jeśli nawozy są prawidłowo dodane.
Awatar użytkownika
andrew2001

Post autor: andrew2001 »

Problem polega na tym, że pH wpływa na dostępność składników pokarmowych. W wyższych zakresach roślina może nie pobierać żelaza i manganu, co prowadzi do żółknięcia młodych liści. Z kolei w niższym pH, jeśli spadnie poniżej 5,0–5,5, mogą wystąpić problemy z pobieraniem wapnia i magnezu. Więc stabilność pH jest kluczowa – nie wystarczy tylko je obniżyć, trzeba je utrzymywać w tym optymalnym przedziale.
BillyBob

A czym najlepiej regulować pH wody? Słyszałem o kwasie cytrynowym, fosforowym i jakichś specjalnych regulatorach.
Awatar użytkownika
hipster

Tak, najczęściej stosuje się kwas fosforowy, cytrynowy albo specjalne preparaty do obniżania pH. Najważniejsze jest, żeby robić to stopniowo i po każdym dodaniu nawozów mierzyć pH, bo składniki odżywcze same potrafią je zmienić. W hydroponice nawet niewielka zmiana pH może szybko wpłynąć na dostępność mikroelementów. W ziemi odczyn jest trochę bardziej stabilny, bo gleba działa jak bufor, ale też warto kontrolować regularnie.
Awatar użytkownika
andrew2001

Post autor: andrew2001 »

Ja dodam jeszcze, że warto mieć dobry miernik pH – elektroniczny, a nie tylko paski, bo te bywają niedokładne. I najlepiej mierzyć pH w roztworze po rozpuszczeniu nawozów, bo sama woda może mieć inne pH niż w połączeniu z odżywką. Dla konopi ziemia/hydroponika trochę się różni, ale w obu przypadkach celujemy w stałe pH w optymalnym przedziale wtedy rośliny rosną zdrowo, liście są zielone i kwiaty obfite.
BillyBob

Rozumiem. Czyli plan jest taki: najpierw zmierzyć pH wody po dodaniu nawozu, potem ewentualnie obniżyć je kwasem, celując w około 6,2–6,5, i monitorować codziennie lub co kilka dni, żeby nie skakało.
Awatar użytkownika
hipster

I pamiętaj, że pH to podstawa bez niego nawet najlepsze nawozy nie dadzą efektu.Szczęśliwe korzenie to szczęśliwe liście i kwiaty. Jeśli pH jest stabilne, roślina praktycznie sama sobie radzi z resztą.
ODPOWIEDZ