Prawidłowe PH wody.
Prawidłowe PH wody.
Ostatnio zmierzyłem pH mojej wody i wyszło 7,8. Wiem, że to trochę wysokie dla konopi, ale nie jestem pewien, jak duży to problem. Ktoś może wyjaśnić?
Re: Prawidłowe PH wody.
Tak, to zdecydowanie jest za dużo. Rośliny konopi najlepiej pobierają składniki odżywcze w określonym zakresie pH. Jeśli uprawiasz w ziemi, optymalne pH to około 6,0–7,0, a w systemach hydroponicznych czy aeroponicznych najlepiej trzymać pH niższe między 5,5 a 6,5. Przy pH 7,8 wiele mikroelementów, takich jak żelazo, mangan czy cynk, staje się trudno przyswajalnych dla roślin. Mogą pojawić się wtedy objawy niedoborów, nawet jeśli nawozy są prawidłowo dodane.
- andrew2001
Problem polega na tym, że pH wpływa na dostępność składników pokarmowych. W wyższych zakresach roślina może nie pobierać żelaza i manganu, co prowadzi do żółknięcia młodych liści. Z kolei w niższym pH, jeśli spadnie poniżej 5,0–5,5, mogą wystąpić problemy z pobieraniem wapnia i magnezu. Więc stabilność pH jest kluczowa – nie wystarczy tylko je obniżyć, trzeba je utrzymywać w tym optymalnym przedziale.
A czym najlepiej regulować pH wody? Słyszałem o kwasie cytrynowym, fosforowym i jakichś specjalnych regulatorach.
Tak, najczęściej stosuje się kwas fosforowy, cytrynowy albo specjalne preparaty do obniżania pH. Najważniejsze jest, żeby robić to stopniowo i po każdym dodaniu nawozów mierzyć pH, bo składniki odżywcze same potrafią je zmienić. W hydroponice nawet niewielka zmiana pH może szybko wpłynąć na dostępność mikroelementów. W ziemi odczyn jest trochę bardziej stabilny, bo gleba działa jak bufor, ale też warto kontrolować regularnie.
- andrew2001
Ja dodam jeszcze, że warto mieć dobry miernik pH – elektroniczny, a nie tylko paski, bo te bywają niedokładne. I najlepiej mierzyć pH w roztworze po rozpuszczeniu nawozów, bo sama woda może mieć inne pH niż w połączeniu z odżywką. Dla konopi ziemia/hydroponika trochę się różni, ale w obu przypadkach celujemy w stałe pH w optymalnym przedziale wtedy rośliny rosną zdrowo, liście są zielone i kwiaty obfite.
Rozumiem. Czyli plan jest taki: najpierw zmierzyć pH wody po dodaniu nawozu, potem ewentualnie obniżyć je kwasem, celując w około 6,2–6,5, i monitorować codziennie lub co kilka dni, żeby nie skakało.
I pamiętaj, że pH to podstawa bez niego nawet najlepsze nawozy nie dadzą efektu.Szczęśliwe korzenie to szczęśliwe liście i kwiaty. Jeśli pH jest stabilne, roślina praktycznie sama sobie radzi z resztą.