Tortilla z hummusem konopnym

Wasze smaczne przepisy z wykorzystaniem konopi.
CrystalVeil
Posty: 3
Rejestracja: 18 wrz 2025, 9:04

Tortilla z hummusem konopnym

Post autor: CrystalVeil »

Składniki (2 porcje)

Hummus konopny:

- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g), odsączona i przepłukana

- 3 łyżki łuskanych nasion konopi

- 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)

- 1 ząbek czosnku

- sok z ½ cytryny

- 3–4 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz do smaku

- 2–3 łyżki wody (opcjonalnie, aby uzyskać kremową konsystencję)

Tortilla i dodatki:

- 2 tortille pszenne lub pełnoziarniste

- 1 mała marchewka starta na grubych oczkach

- ½ czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski

- garść świeżego szpinaku lub rukoli

- kilka plastrów awokado

- kilka plasterków ogórka

- opcjonalnie kiełki (np. rzodkiewki lub brokuła)

Przygotowanie

1. Przygotowanie hummusu konopnego:

1. Do blendera wrzuć ciecierzycę, nasiona konopi, tahini, czosnek i sok z cytryny.

2. Zmiksuj na gładką masę, stopniowo dodając oliwę.

3. W razie potrzeby dodaj 2–3 łyżki wody, aby hummus był kremowy i łatwy do smarowania.

4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2. Przygotowanie warzyw:

1. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.

2. Paprykę pokrój w cienkie paski.

3. Awokado i ogórka pokrój w plasterki.

3. Składanie tortilli:

1. Podgrzej tortille na suchej patelni przez 30 sekund z każdej strony lub w mikrofalówce przez 15–20 sekund.

2. Posmaruj każdą tortillę hummusem konopnym (ok. 2–3 łyżki).

3. Na hummus nałóż warstwę szpinaku/rukoli, marchewki, papryki, awokado i ogórka.

4. Dodaj kiełki, jeśli używasz.

5. Zwiń tortillę w ciasny rulon.

4. Podanie:

- Przekrój tortillę na pół, aby ładnie się prezentowała.

- Można podać z dodatkiem świeżych warzyw lub sałatki.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Wartości odżywcze: białko roślinne z ciecierzycy i nasion konopi, błonnik, zdrowe tłuszcze z awokado i oliwy, witaminy i minerały z warzyw.
ODPOWIEDZ