Cześć wszystkim!
Chciałem podzielić się kilkoma wskazówkami dotyczącymi przechowywania marihuany, bo od tego naprawdę zależy, jak długo pąki zachowają smak, aromat i moc. Niewłaściwe warunki mogą sprawić, że susz będzie kruszył się, tracił THC albo… zaskoczy nas pleśnią.
Marihuana powinna być trzymana w ciemnym miejscu – szafce, szufladzie czy w ciemnym słoiku. Promienie słoneczne niszczą THC i terpeny, przez co pąki stają się mniej aromatyczne i słabsze. Wilgotność również jest kluczowa – najlepiej, żeby wynosiła około 55–62%. Jeśli susz jest za suchy, będzie się kruszył, jeśli za wilgotny – łatwo pojawi się pleśń. Ja osobiście stosuję pakiety kontrolujące wilgotność i sprawdzają się świetnie.
Temperatura też ma duże znaczenie. Najlepiej przechowywać marihuanę w chłodnym miejscu, około 18–22°C. Zbyt wysoka temperatura powoduje degradację THC. Lodówka może być opcją na krótki czas, ale na dłużej może sprzyjać kondensacji wilgoci. Co do pojemników – szklane słoiki z szczelnym zamknięciem to złoty standard. Plastikowe woreczki działają tylko chwilowo, bo susz wysycha i traci aromat, a metal czy ceramika też są okej, pod warunkiem że są szczelne i ciemne.
Jeśli macie różne odmiany, warto przechowywać je osobno, bo aromaty i terpeny mogą się mieszać i zmieniać smak. Przy odpowiednich warunkach susz zachowuje świeżość nawet przez 6–12 miesięcy, choć starszy materiał nadal można używać, tylko smak i moc THC stopniowo słabną. Dodatkowo staram się otwierać pojemniki tylko wtedy, gdy naprawdę potrzebuję użyć suszu, i dzielę większe ilości na mniejsze porcje – dzięki temu łatwiej utrzymać świeżość i aromat.
A Wy jak przechowujecie swoje pąki? Macie swoje sprawdzone sposoby, pojemniki albo triki, które naprawdę działają? Chętnie poczytam Wasze doświadczenia!
Świeża marihuana na dłużej – praktyczny poradnik
Re: Świeża marihuana na dłużej – praktyczny poradnik
Super wpis! Od kiedy stosuję szklane słoiki i pakiety kontrolujące wilgotność, pąki zachowują aromat i moc przez kilka miesięcy. Wcześniej trzymałam w plastikowych woreczkach i po miesiącu wszystko było kruche i bez zapachu. Nigdy więcej!”
Marek_P: „Zgadzam się w 100%! Wentylacja i ciemne miejsce robią różnicę. Kiedy trzymałem susz na parapecie w słoiku, po kilku tygodniach miał dziwny, papierowy posmak. Teraz zawsze chowam do szafki.
Marek_P: „Zgadzam się w 100%! Wentylacja i ciemne miejsce robią różnicę. Kiedy trzymałem susz na parapecie w słoiku, po kilku tygodniach miał dziwny, papierowy posmak. Teraz zawsze chowam do szafki.
Najważniejsze, żeby nie otwierać pojemnika co chwilę. Na początku miałam tendencję do częstego wietrzenia i straciłam trochę wilgoci. Teraz dzielę susz na mniejsze porcje i trzymam resztę szczelnie zamkniętą – różnica ogromna!
U mnie działa chłodne, ciemne miejsce plus słoiki szklane. Mam też osobne pojemniki dla różnych odmian, bo aromaty mieszają się strasznie szybko i zmieniają smak.
Nie polecam lodówki na dłużej – raz spróbowałem i po kilku tygodniach pojawiła się pleśń. Lepiej po prostu ciemne, chłodne miejsce i pakiety kontrolujące wilgotność.
Ciekawy temat! Ja dodatkowo trzymam większe ilości w osobnych pojemnikach, żeby otwieranie jednego nie niszczyło reszty suszu. Sprawdza się idealnie.
Dla mnie klucz to kontrola wilgotności. Nawet najlepsze słoiki nie pomogą, jeśli susz jest za wilgotny lub za suchy. Od kiedy stosuję Boveda, problem zniknął całkowicie.