Wpadła mi w ręce ciekawa informacja z Niemiec – firma Vertanical opracowała nowy lek na bazie konopi, nazwany VER-01. Co ciekawe, przeszedł on już dwa badania kliniczne fazy 3, więc mówimy o czymś naprawdę poważnym, nie tylko o eksperymencie.
Z tego, co podaje Reuters, efekty są bardzo obiecujące – pacjenci z przewlekłym bólem dolnej części pleców mieli średnio o 3 punkty mniej bólu na skali 0–10 po 12 tygodniach leczenia. Do tego lepiej spali, mieli więcej energii i ogólnie czuli się lepiej.
Najciekawsze jest jednak to, że lek wypadł lepiej i bezpieczniej niż opioidy, które do tej pory były głównym sposobem leczenia tego typu bólu. Jeśli te wyniki się potwierdzą w codziennej praktyce, może to być naprawdę duży krok w kierunku odejścia od uzależniających leków przeciwbólowych.
Moim zdaniem to świetny przykład na to, że marihuana medyczna w formie standaryzowanego, przebadanego leku może być realną alternatywą, a nie tylko „modnym tematem”. Ciekaw jestem, jak długo zajmie, zanim coś takiego trafi do Polski – i czy nasi lekarze by to chętnie przepisywali.
Co o tym sądzicie? Czy taki kierunek ma szansę się przyjąć, czy znowu wszystko rozbije się o przepisy i mentalność?
Nowa nadzieja dla osób z przewlekłym bólem pleców – konopny VER-01
Re: Nowa nadzieja dla osób z przewlekłym bólem pleców – konopny VER-01
Wow, brzmi naprawdę obiecująco! Od lat biorę różne leki na ból kręgosłupa i żaden nie dawał takiej ulgi… 3 punkty mniej na skali to dla mnie ogromna różnica. Mam nadzieję, że szybko trafi do Polski!
No super, tylko pewnie będzie kosztować fortunę. U nas wszystko, co nowoczesne i skuteczne, od razu jest poza zasięgiem zwykłego pacjenta ?
Czy ktoś wie, jak działa ten lek? Czy to tylko THC, czy też coś z CBD? Bo ja źle reaguję na same THC i boję się skutków ubocznych.
Ciekawe, jak lekarze podejdą do tego w praktyce. Czy system opieki zdrowotnej w USA i Europie wprowadzi produkty konopne jako opcję leczenia bólu? Bo teoretycznie wszystko wygląda świetnie, ale wdrożenie w praktyce to inna sprawa.
Heh, czytałem wcześniej o standaryzowanych ekstraktach – to chyba coś zupełnie innego niż palenie marihuany. W aptece by to było kontrolowane, więc może faktycznie bezpieczniejsze od opioidów.
Ja tam kibicuję! Jeśli można mieć mniej bólu bez bycia półprzytomnym od leków, to czemu nie? Opioidy mnie wyniszczyły po latach.