Jaki growbox będzie najlepszy dla automatów?
Jaki growbox będzie najlepszy dla automatów?
Chcę zacząć uprawę nasion autokwitnących w domu, ale mam ograniczoną przestrzeń w pokoju. Zastanawiam się, jaki GrowBox będzie optymalny mały, średni czy od razu większy, żeby móc w przyszłości uprawiać kilka roślin jednocześnie?
Re: Jaki growbox będzie najlepszy dla automatów?
Wszystko zależy od Twoich planów i miejsca. Dla jednej rośliny autokwitnącej w zupełności wystarczy box 40x40x120 cm. Jeśli chcesz uprawiać 2–3 rośliny, polecam 60x60x140 cm daje to komfortową przestrzeń, miejsce na wentylator, filtr i lampę. Większe boxy typu 80x80x160 cm albo 100x100x200 cm świetnie sprawdzają się przy 4–6 roślinach lub gdy planujesz eksperymentować z różnymi odmianami autokwitnącymi.
Warto zwrócić uwagę nie tylko na wymiary, ale też na jakość materiałów. Mocna rama, tkanina odbijająca światło typu Mylar i solidne zamki to podstawa. Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdzają się GrowBoxy RoyalRoom, Herbgarden lub VGrow Smart Growbox wszystkie mają dobrą konstrukcję i odbijają światło równomiernie, co jest kluczowe dla równomiernego wzrostu roślin.
Super, a co z lampami? Chcę, żeby rośliny dobrze rosły i dawały maksymalne plony.
Do małego boxa 40x40x120 cm wystarczy LED 100–150W z pełnym spektrum, np. Mars Hydro TS 1000 lub Viparspectra XS 100. W średnim boxie 60x60x140 cm lepiej wybrać 150–200W, np. Mars Hydro TS 2000 lub Viparspectra P200. W większych boxach 80x80x160 cm i więcej warto zainwestować w mocniejsze panele LED typu LUMATEK ATS PRO 300–450W. Warto też pamiętać o regulowanej wysokości zawieszenia lampy i opcjonalnym systemie dimowania. Autokwitnące mają szybki cykl życia od kiełkowania do zbiorów minie zwykle 6–10 tygodni więc możliwość regulacji światła pozwala na optymalne dostosowanie intensywności do fazy wzrostu.