Pudding z nasion chia i konopnych

Wasze smaczne przepisy z wykorzystaniem konopi.
Kiv
Posty: 3
Rejestracja: 22 paź 2025, 12:08

Pudding z nasion chia i konopnych

Post autor: Kiv »

Składniki (na 2 porcje)

- 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, owsiane, migdałowe lub kokosowe)

- 3 łyżki nasion chia

- 2 łyżki nasion konopi

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1–2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika (opcjonalnie, według smaku)

- Dodatki opcjonalne: świeże owoce (jagody, truskawki, banan), wiórki kokosowe, orzechy, cynamon, kakao

Przygotowanie

1. Podgrzej mleko:

- W małym garnku podgrzej mleko roślinne na średnim ogniu, uważając, aby nie zagotować.

2. Dodaj nasiona i aromaty:

- Do ciepłego mleka dodaj nasiona chia, nasiona konopi, ekstrakt waniliowy i syrop klonowy.

- Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub łyżką, aby składniki się połączyły.

3. Gotowanie:

- Zmniejsz ogień i gotuj pudding przez 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając.

- Masa powinna zgęstnieć i uzyskać kremową konsystencję.

4. Podanie:

- Pudding można podawać na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce (ok. 1–2 godziny).

- Udekoruj świeżymi owocami, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub szczyptą cynamonu.

Wskazówki i wariacje

- Więcej białka i chrupkości: Dodaj łyżkę masła orzechowego lub prażonych migdałów.

- Kakaowa wersja: Dodaj 1 łyżeczkę niesłodzonego kakao do mleka przed gotowaniem.

- Na zimno: Możesz przygotować pudding w wersji overnight – wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na noc.

- Owoce sezonowe: Doskonale pasują maliny, borówki, mango, kiwi lub plasterki banana.
ODPOWIEDZ