Odpowiednia wentylacja w boxie 0,5m2.
Odpowiednia wentylacja w boxie 0,5m2.
Słuchajcie, mam growbox o powierzchni około pół metra kwadratowego, czyli taki 60×80 cm, i nie mogę się zdecydować, jaka wentylacja będzie najlepsza. Wiem, że rośliny potrzebują świeżego powietrza i odpowiedniego przepływu, ale nie chcę też, żeby wszystko było zbyt głośne albo za mocne. Myślałem o małym wentylatorze łazienkowym, ale nie wiem, czy to wystarczy.
Re: Odpowiednia wentylacja w boxie 0,5m2.
Przy tak małym boxie najważniejsze jest, żeby powietrze wymieniało się regularnie najlepiej co minutę, a przynajmniej kilka razy na godzinę. W praktyce oznacza to, że wentylator wyciągowy powinien mieć wydajność w granicach 100–150 m³/h, jeśli nie używasz filtra węglowego. Jeśli jednak planujesz filtr, to trzeba dodać zapas mocy, bo taki filtr potrafi obniżyć przepływ powietrza nawet o 25–30 %. Dlatego lepiej kupić wentylator 200 m³/h i dodać do niego regulator obrotów wtedy możesz dostosować siłę ciągu do warunków. Dzięki temu nie będzie ani zbyt głośno, ani zbyt sucho.
- andrew2001
Ja w swoim growboxie 0,6 m² mam wentylator kanałowy o wydajności 220 m³/h i działa świetnie. Z filtrem węglowym powietrze nadal krąży płynnie, a temperatura nie przekracza 27°C przy LED-ach. Pamiętaj też, że wentylacja ma dwa zadania usuwa zużyte powietrze z dwutlenkiem węgla, ale też odprowadza nadmiar ciepła i wilgoci. Jeśli nie będzie dobrego przepływu, to szybko pojawią się problemy z pleśnią, zwłaszcza w okresie kwitnienia. Z drugiej strony, jeśli przepływ będzie za mocny, to rośliny mogą mieć zbyt suchy klimat i zbyt intensywne odparowywanie wody z liści. Dlatego regulacja obrotów to naprawdę dobra opcja.
A jak to rozwiązać z nawiewem? Widziałem, że niektórzy montują drugi wentylator, który wdmuchuje powietrze do boxa, ale inni piszą, że wystarczy pasywny nawiew. Co się bardziej sprawdza przy tak małej powierzchni?
W 0,5 m² w zupełności wystarczy pasywny nawiew. Wystarczy, że na dole boxa zostawisz otwory lub kratki wentylacyjne, przez które powietrze będzie się samo zasysało, gdy górny wentylator będzie pracował. To wynika z różnicy ciśnień kiedy powietrze jest wyciągane z góry, na dole automatycznie napływa świeże. Warto tylko zadbać, żeby otwory nawiewowe były czyste i niezasłonięte, a najlepiej zabezpieczyć je siatką, żeby nie wlatywały tam robaczki. Aktywny nawiew ma sens przy większych boxach albo gdy masz bardzo długi kanał wentylacyjny z dużymi oporami przepływu.
- andrew2001
Ja dodatkowo mam w środku mały wentylator mieszający, taki na klips, który przyczepiam do słupka w rogu boxa. On nie służy do wymiany powietrza, tylko do jego cyrkulacji wewnętrznej. Dzięki temu powietrze nie stoi w miejscu, liście się lekko poruszają, a rośliny rosną silniejsze, bo “ćwiczą” swoje łodygi. To też pomaga utrzymać równą temperaturę w całym namiocie nie ma tak, że u góry jest 30 °C, a na dole 23 °C.
Czyli najlepiej, żeby ten wewnętrzny wiatraczek działał cały czas, tak?
Wentylator mieszający może pracować non stop on nie zużywa dużo prądu, a rośliny bardzo na tym korzystają. Natomiast główny wentylator wyciągowy możesz ustawić na sterowanie z termostatem lub czasówką. Na przykład, jeśli temperatura w boxie przekroczy 28°C, wtedy wentylacja się włącza, a jak spadnie poniżej 25°C, to się wyłącza. Wtedy masz równowagę między oszczędnością energii a stabilnym mikroklimatem. I jeszcze jedna ważna rzecz hałas. Przy tak małym boxie głośny wentylator potrafi być naprawdę uciążliwy, zwłaszcza jeśli growbox stoi w mieszkaniu. Dlatego warto zainwestować w tłumik akustyczny albo kupić wentylator z izolowaną obudową, tzw. silent version. To robi ogromną różnicę. Można też owinąć przewody wentylacyjne materiałem wygłuszającym lub ustawić wentylator na gąbce, żeby zredukować wibracje. Wtedy masz pełną kontrolę nad warunkami, a rośliny będą miały idealne środowisko do wzrostu. Najważniejsze, żeby powietrze stale się odnawiało, bo bez tego nawet najlepsze światło i nawozy nie pomogą. Wentylacja to coś, co wiele osób bagatelizuje, a to właśnie ona decyduje o jakości powietrza, poziomie CO₂, temperaturze i wilgotności. Jeśli to dobrze ustawisz, rośliny będą rosły zdrowo, a plon będzie znacznie lepszy.