Ile wiatraków mieszających do boxa 1m2?

Tematy o uprawie i hodowli indoor, czyli w domu lub innym pomieszczeniu.
Miłosz99

Ile wiatraków mieszających do boxa 1m2?

Post autor: Miłosz99 »

Zastanawiam się nad tym, ile wentylatorów mieszających założyć do growboxa o powierzchni jednego metra kwadratowego. Box ma 1×1 m podstawy i 2 m wysokości. Chciałbym, żeby powietrze krążyło równomiernie, ale jednocześnie nie chciałbym przesadzić, bo wiem, że zbyt silny nawiew może stresować rośliny. Jak to wygląda z waszego doświadczenia?
Awatar użytkownika
andrew2001

Re: Ile wiatraków mieszających do boxa 1m2?

Post autor: andrew2001 »

W takim rozmiarze growboxa standardem jest jeden porządny wentylator mieszający typu klip-fan. Ważniejsze od liczby jest to, jak ustawisz kierunek i intensywność przepływu. W boxie 1 m² powietrze wymienia się stosunkowo łatwo, więc jeden wentylator 15–20 cm na średnim biegu zwykle daje radę. Ustaw go tak, żeby poruszał liśćmi bardzo lekko dosłownie tak, jakby tańczyły. Nie ma sensu robić tam silnych podmuchów, bo to często prowadzi do uszkodzeń brzegów liści. Oprócz tego delikatny ruch powietrza znacząco ogranicza ryzyko rozwoju pleśni i poprawia wymianę gazową.
Awatar użytkownika
Mim

Post autor: Mim »

Ja mam trochę inne doświadczenia, ale to też kwestia tego, jak dużo roślin masz w środku i jak są rozłożone. Jeśli growbox jest wypełniony mocno, np. rośliny rosną gęsto lub mają szerokie liście, jeden wiatrak może nie wystarczyć do równomiernego mieszania powietrza w całej kubaturze. Ja używałem dwóch małych wentylatorków 10–12 cm, jednego ustawionego nieco niżej, żeby mieszał powietrze przy podstawie roślin, i drugiego nieco wyżej, na poziomie mniej więcej połowy boxa. Oba ustawiłem na najniższym biegu. Dzięki temu powietrze krążyło łagodnie i nie tworzyły mi się martwe strefy, gdzie wilgoć potrafiła się kumulować.
Miłosz99

Post autor: Miłosz99 »

To brzmi sensownie. Zauważyłem już, że w jednym rogu boxa wilgotność potrafi skoczyć o kilka procent więcej niż w pozostałych, więc może rzeczywiście dwa małe wentylatory pomogłyby to wyrównać. Ale czy tak ustawione urządzenia nie są zbyt głośne albo nie generują niepotrzebnego przeciągu?
ODPOWIEDZ