Jak przechowywać nasiona konopi?
Jak przechowywać nasiona konopi?
Cześć, kupiłem właśnie nasiona na kolejny sezon i mam do was pytanie jak prawidłowo przechowywać nasiona, żeby nie straciły zdolności kiełkowania?
Re: Jak przechowywać nasiona konopi?
Myślę, że temat przechowywania nasion konopi jest często traktowany zbyt lekko, a to właśnie od warunków przechowywania zależy, czy w ogóle zachowają one swoją wartość. Najważniejsze jest zapewnienie im stabilnych warunków, bez nagłych zmian temperatury czy dostępu światła. Nasiona to w końcu materiał biologiczny, który reaguje na otoczenie, więc trzeba je traktować podobnie jak inne wrażliwe nasiona roślin. W praktyce chodzi o trzy podstawowe rzeczy: temperaturę, wilgotność i światło. Najlepiej, żeby było chłodno, ale nie ekstremalnie zimno, bo zamrażanie bez odpowiedniego przygotowania też może zaszkodzić. Do tego całkowita ciemność, światło, zwłaszcza słoneczne, może z czasem obniżać jakość nasion. No i suchość, bo nawet niewielka ilość wilgoci potrafi uruchomić procesy, które skracają ich trwałość.
Dlatego tak często poleca się szczelne opakowania. Małe słoiczki, metalowe pudełka albo grube woreczki strunowe dobrze izolują zawartość od powietrza z zewnątrz. Dodatkowo można dorzucić pochłaniacz wilgoci, taki jak używa się w opakowaniach z elektroniką czy żywnością. To prosty sposób, żeby utrzymać odpowiedni mikroklimat wewnątrz pojemnika, bez ciągłego sprawdzania. Nie wolno przechowywać nasion w miejscach typu kuchnia czy łazienka. Tam wilgotność i temperatura potrafią się bardzo zmieniać, nawet w ciągu jednego dnia.
Częste wyjmowanie i ponowne chowanie nasion powoduje, że są one narażone na kontakt z cieplejszym powietrzem i wilgocią. Nawet jeśli trwa to krótko, z czasem może mieć wpływ na ich kondycję. Dlatego lepiej raz dobrze je zabezpieczyć i sięgać po nie tylko wtedy, gdy jest to naprawdę potrzebne. Nie ma tu żadnej wielkiej filozofii, tylko konsekwencja. Ciemno, sucho, chłodno i szczelnie,najlepiej lodówka temperatura 4-6 stopni, to zasady, które sprawdzają się przy przechowywaniu większości nasion. Jeśli się ich trzymać, można znacząco wydłużyć czas, w którym nasiona zachowują swoje właściwości, bez konieczności stosowania skomplikowanych metod.