Jakie są oznaki, że roślina jest gotowa do zbioru?

Tematy ogólne o uprawie i hodowli roślin konopi.
Miłosz99

Jakie są oznaki, że roślina jest gotowa do zbioru?

Post autor: Miłosz99 »

Ostatnio próbuję dowiedzieć się, kiedy rośliny są gotowe do zbioru. Z jednej strony chcę, żeby były jak najbardziej dojrzałe, ale z drugiej boję się, że przegapię moment.
Awatar użytkownika
andrew2001

Re: Jakie są oznaki, że roślina jest gotowa do zbioru?

Post autor: andrew2001 »

Najważniejszym wskaźnikiem jest dla mnie obserwacja trichomów, czyli tych malutkich kryształków, które pokrywają kwiaty. Na początku są przezroczyste, potem robią się mlecznobiałe, a w końcowej fazie częściowo bursztynowe. Mlecznobiałe trichomy to znak, że THC jest na swoim szczycie, a gdy zaczynają bursztynowieć, niektóre kannabinoidy zaczynają się przekształcać, co daje bardziej „uspokajający” efekt. Dlatego warto dokładnie je obserwować, najlepiej za pomocą lupy albo małego mikroskopu. To daje pewność, że zbiór nastąpi w idealnym momencie.
Awatar użytkownika
Bourdain

Post autor: Bourdain »

Dokładnie, a ja do tego dodam jeszcze obserwację słupków, czyli tych włosków, które wyrastają z kwiatów. Na początku są białe i proste, ale w miarę dojrzewania zmieniają kolor na pomarańczowy lub brązowy i zaczynają się lekko zwijać. Jeśli większość słupków zmieniła kolor, to zazwyczaj oznacza, że roślina jest gotowa do zbioru. To też daje pewne potwierdzenie obok trichomów, bo czasem może się zdarzyć, że trichomy dojrzewają nierównomiernie, a słupki pokazują ogólny poziom dojrzałości całej rośliny.
Miłosz99

Post autor: Miłosz99 »

Czyli nie wystarczy patrzeć tylko na liście, tak? Bo ja zauważyłem, że niektóre starsze liście zaczynają żółknąć
Awatar użytkownika
Bourdain

Post autor: Bourdain »

Tak, liście też dają wskazówki, ale są mniej precyzyjne. Żółknięcie starszych liści to naturalny proces dojrzewania i odżywiania rośliny, roślina przekazuje składniki odżywcze do kwiatów. To może być dodatkowy sygnał, że zbliża się czas zbioru, ale sam wygląd liści nie jest wystarczający do podjęcia decyzji. Lepiej kierować się trichomami i słupkami.
ODPOWIEDZ