Odmiany fotoperiodyczne jaki namiot wybrać?

Tematy o uprawie i hodowli indoor, czyli w domu lub innym pomieszczeniu.
Salomon

Odmiany fotoperiodyczne jaki namiot wybrać?

Post autor: Salomon »

Zdecydowałem się na nasiona fotoperiodyczne, bo podobno daje to największą kontrolę nad wzrostem i kwitnieniem. Ale przyznam, że czuję się przytłoczony ilością sprzętu, cyklami światła, filtrami, wentylacją, nie wiem, od czego zacząć, żeby nie popełnić podstawowych błędów.
Awatar użytkownika
andrew2001

Re: Odmiany fotoperiodyczne jaki namiot wybrać?

Post autor: andrew2001 »

Zacznijmy od fundamentu samego growboxa. Wybór namiotu to podstawa, bo to w dużej mierze decyduje o tym, jak skutecznie możesz kontrolować światło, temperaturę i wilgotność. Na rynku masz kilka sprawdzonych marek: Vivosun, Mars Hydro, i wyższa półka Gorilla Grow Tent.
Vivosun jest tani, ale solidny. Ma grubą tkaninę i dobrze odbijający mylar wewnątrz. Dla początkującego jest wystarczający, łatwo się składa i transportuje.
Mars Hydro oferuje namioty z nieco lepszym materiałem i mocniejszą konstrukcją. Mają też zestawy „all-in-one” z lampą LED i filtrem, więc od razu masz wszystko dopasowane.
Gorilla Grow Tent to top klasy premium. Ma możliwość podniesienia wysokości, grubsze ściany i suwaki, które nie przepuszczają światła. To opcja dla osób, które chcą inwestować na dłuższą metę i nie zmieniać namiotu co kilka lat.
Awatar użytkownika
Mim

Post autor: Mim »

Zgadza się. Box to fundament, ale kluczowa jest też lampa. Fotoperiodyczne nasiona potrzebują precyzyjnego cyklu światła: wegetacja 18 h światła / 6 h ciemności, kwitnienie 12/12. Bez odpowiedniego spektrum LED rośliny nie rozwijają się równomiernie. Polecam lampy typu Spider Farmer SF-4000 lub Mars Hydro FC-E4800. Obie mają diody Samsung LM301B bardzo wydajne, energooszczędne i dają pełne spektrum światła. Co ważne, mają regulację natężenia światła, więc można ją dostosować do młodych roślin, a później zwiększyć, gdy rośliny będą potrzebowały więcej mocy.
Salomon

Post autor: Salomon »

Rozumiem, czyli inwestuję w solidny box i porządną lampę LED. A co z wentylacją i zapachem? Nie chcę problemów w mieszkaniu, a czytałem, że przy kwitnieniu fotoperiodyki potrafią wydzielać mocny aromat.
ODPOWIEDZ