Ile watów światła potrzeba na m²?

Tematy ogólne o uprawie i hodowli roślin konopi.
Shaft

Ile watów światła potrzeba na m²?

Post autor: Shaft »

Od jakiegoś czasu planuję zbudować niewielki growbox i zastanawiam się nad wyborem oświetlenia. W internecie spotkałem się z wieloma różnymi opiniami. Jedni piszą, że wystarczy około 100 W na metr kwadratowy, inni twierdzą, że potrzeba nawet 400 W. Trochę mnie to dezorientuje, bo chciałbym kupić odpowiednią lampę i nie przepłacić za prąd. Czy możecie mi wyjaśnić, ile watów światła rzeczywiście potrzeba na metr kwadratowy?
Awatar użytkownika
Mim

Re: Ile watów światła potrzeba na m²?

Post autor: Mim »

To bardzo częste pytanie, ale odpowiedź nie jest jednoznaczna. Przede wszystkim warto wiedzieć, że same waty nie określają ilości światła, tylko pobór energii przez lampę. Obecnie większość osób korzysta z lamp LED, które są znacznie bardziej wydajne niż starsze lampy HPS czy MH. Dlatego dwie lampy o tej samej mocy mogą dawać zupełnie inną ilość światła. Z tego powodu producenci coraz częściej podają parametry takie jak PPF czy PPFD, które dokładniej opisują ilość światła docierającego do roślin. Jeśli jednak mówimy o orientacyjnych wartościach, to dla nowoczesnych lamp LED często przyjmuje się zakres około 200–400 W na metr kwadratowy w przypadku roślin o wysokich wymaganiach świetlnych.
Awatar użytkownika
Hempik

Re: Ile watów światła potrzeba na m²?

Post autor: Hempik »

Wybierając lampę, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej moc, ale również na powierzchnię, którą producent zaleca do skutecznego oświetlenia.
ODPOWIEDZ