Ile watów światła potrzeba na m²?
Ile watów światła potrzeba na m²?
Od jakiegoś czasu planuję zbudować niewielki growbox i zastanawiam się nad wyborem oświetlenia. W internecie spotkałem się z wieloma różnymi opiniami. Jedni piszą, że wystarczy około 100 W na metr kwadratowy, inni twierdzą, że potrzeba nawet 400 W. Trochę mnie to dezorientuje, bo chciałbym kupić odpowiednią lampę i nie przepłacić za prąd. Czy możecie mi wyjaśnić, ile watów światła rzeczywiście potrzeba na metr kwadratowy?
Re: Ile watów światła potrzeba na m²?
To bardzo częste pytanie, ale odpowiedź nie jest jednoznaczna. Przede wszystkim warto wiedzieć, że same waty nie określają ilości światła, tylko pobór energii przez lampę. Obecnie większość osób korzysta z lamp LED, które są znacznie bardziej wydajne niż starsze lampy HPS czy MH. Dlatego dwie lampy o tej samej mocy mogą dawać zupełnie inną ilość światła. Z tego powodu producenci coraz częściej podają parametry takie jak PPF czy PPFD, które dokładniej opisują ilość światła docierającego do roślin. Jeśli jednak mówimy o orientacyjnych wartościach, to dla nowoczesnych lamp LED często przyjmuje się zakres około 200–400 W na metr kwadratowy w przypadku roślin o wysokich wymaganiach świetlnych.
Wybierając lampę, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej moc, ale również na powierzchnię, którą producent zaleca do skutecznego oświetlenia.
Czyli jeśli mam growbox o powierzchni jednego metra kwadratowego, to nie powinienem wybierać lampy wyłącznie na podstawie liczby watów?
Właśnie tak. Dobry producent zazwyczaj podaje, dla jakiej powierzchni dana lampa została zaprojektowana oraz jakie wartości PPFD osiąga na określonej wysokości. Dzięki temu łatwiej ocenić, czy będzie odpowiednia do konkretnego growboxa. Warto również zwrócić uwagę na jakość diod LED oraz sprawność całego urządzenia, ponieważ nowoczesne lampy często zapewniają więcej światła przy takim samym poborze energii.